4. JoComunico
En aquest apartat, anem a fer una breu descripció de l’eina online JoComunico i la seua configuració.
Jo Comunico és una aplicació gratuïta per a la creació de taulers de comunicació amb pictogrames.
Aquesta ferramenta ens resulta molt interessant perquè transforma el llenguatge telegràfic dels típics taulers de comunicació, en frases ben conjugades i amb concordança gramatical entre els seus elements.
4.1. Com accedim a l’app?
Una forma senzilla d’accedir a l’aplicació és a través de la seua pàgina web. Cal registrar-se per poder fer ús d’aquesta eina online, ho farem amb aquest enllaç: https://jocomunico.com/#/login
Hem de fer clic sobre l’opció REGISTRAR-SE. Aquesta acció ens durà al formulari de registre al qual haurem d’emplenar les nostres dades i la contrasenya que desitgem utilitzar sempre que vulguem accedir a l’aplicació.
Una vegada emplenades les dades del nostre perfil, farem clic sobre l’opció REGISTRAR-SE i ens mostrarà un missatge de verificació.
A continuació, haurem de comprovar el nostre correu electrònic per tal d’activar el compte que acabem de crear.
Una vegada ja hem acabat el procés de registre i activació del compte, introduirem el nostre nom d’usuari i la contrasenya per a accedir a la nostra sessió.
4.2. Configuració de l’App
A continuació, Jo comunico ens mostrarà les diferents opcions de configuració que permet:
La primera opció de configuració La teua veu és per escollir la veu que es reproduirà quan seleccionem els pictogrames.
Podem decidir si volem que la casella que escollim, reproduesca o no el so de la paraula que té associada en l’opció «Veu de lectura de les caselles», o si pel contrari preferim esperar que es seleccionen totes els caselles d’una frase abans de sentir cap veu.
Tot seguit, en Barra d’eines i de lectura podem escollir on preferim que se’ns mostren les caselles seleccionades. Si bé a la banda superior o inferior de la pantalla. També si les caselles que seleccionem per a la barra de lectura, hauran de dur text incorporat, una imatge o bé ambdues coses.
Per últim podem decidir quins elements volem que apareguen en la barra d’eines:
En Opcions de la Interfície, per una banda podem escollir si les caselles del tauler que estem creant duran text incorporat, una imatge o bé ambdues coses.
Per altra banda, també podem escollir si les imatges de cada casella es mostraran amb una vora o amb un fons determinat.
Igualment, en aquesta opció podrem decidir si s’esborren de forma automàtica les caselles de la barra de lectura, si es realitza avaluació de les frases generades o el bloqueig del menú. També podrem escollir el color de fons del panell de pictogrames així com el color de fons del tauler de predicció.
En l’opció Sistema d’expansió podem activar o desactivar el sistema d’expansió de pictogrames. Si el desactiveu, les frases es generaran en llenguatge telegràfic.
En Sistema de predicció podem activar o desactivar el panell de predicció de pictogrames i escollir el nombre de pictogrames que desitgem veure-hi.
En Configuració del hardware escollirem l’opció adequada entre el tipus d’accés amb què l’usuari utilitza l’aplicació. Bé siga amb el ratolí de l’ordinador, el dit de les pantalles tàctil, o bé amb l’ús de polsadors.
Per acabar, i sempre que hagem escollit l’opció de seleccionar els pictogrames amb el polsador, podrem configurar el Sistema d’escanneig on podem escollir entre d’altres opcions el tipus d’escanneig que es realitzarà al tauler, així com el color, la velocitat…
Una vegada realitzada la configuració de l’aplicació, Farem clic en el botó Desar
.
Per defecte, Jo comunico ens mostrarà un tauler que ens genera de forma automàtica.
Haurem de fer clic en la icona desplegable del menú i buscar l’opció Els meus panells
Per crear un nou panell farem clic damunt de la icona +
:
A continuació ens demana que li fiquem nom al tauler de comunicació que estem creant i decidim el nombre de files i columnes que tindrà finalment.
Amb açò se’ns genera un tauler en blanc a partir del qual podem començar a introduir les imatges que desitgem.
En aquest cas anem a realitzar un tauler de preferències senzill, on la persona que l’utilitze ens podrà indicar quines coses li agraden i quines no… Anem allà!!
Per introduir els pictogrames a cada casella hem de localitzar en el lateral de la pantalla la barra per buscar i escriure aquelles paraules que necessitem per al nostre tauler.
Per començar, escriurem la paraula «JO» en el buscador.
Una vegada escollim el pictograma corresponent, el podem arrossegar fins la casella que desitgem.
A continuació, si volem personalitzar aquest pictograma amb una altra imatge que potser siga més significativa per a la persona que va a utilitzar el tauler, podem afegir una imatge enllaçada al pictograma «JO». Així, el tauler continuarà entenent que aquella casella correspon al pictograma «JO» encara que aparega una fotografia del xiquet o la xiqueta que utilitze el tauler, mantenint les concordances en la creació de frases de forma adequada.
Anem pas per pas:
En primer lloc, en la barra lateral farem clic sobre l’opció IMATGES.
Farem clic damunt de l’opció «Imatges del sistema» per buscar la imatge corresponent en el nostre ordinador i no en les imatges de Jo Comunico.
Una vegada seleccionada, buscarem la icona «+»
per afegir la imatge.
Buscarem la imatge en el nostre ordinador.
Quan ja hem pujat la nostra imatge als arxius de Jo Comunico, la podrem buscar marcant l’opció «Les meves imatges» i escrivint el nom amb que la tenim guardada.
A continuació, arrosseguem la imatge damunt del pictograma «JO». Així, es fixa la fotografia mantenint el text que tenia el pictograma. D’aquesta manera el sistema reconeix com ha de realitzar les concordances dins de la frase i a més resulta més significatiu per a l’usuari del tauler, i també, més motivador.
Únicament els pictogrames atenen a aquesta relació de concordança i conjugació dels temps verbals. Les imatges només serveixen per complementar el pictograma escollit, en cas que preferim usar una imatge o un altre pictograma enlloc del que el sistema ens troba per defecte, haurem d’enllaçar-lo al pictograma original igualment que hem fet amb el pictograma «JO» i la foto de Felipe.
Per completar el nostre tauler de preferències, simplement buscarem les paraules que volem que apareguen i les anirem arrossegant a les caselles corresponents.
En aquest cas, en la primer fila afegirem els pictogrames «NO» i «AGRADAR».
En les altres files podem afegir objectes o llocs que poden agradar o no a l’usuari del tauler. En aquest cas hem afegit els pictogrames «CASA», «AUTOBÚS», «ESCOLA», «PISCINA», «JOCS DE TAULA» i «ORDINADOR»
Una vegada ja tenim dissenyat el tauler, passarem a veure com configurar-lo per a que es mostre per defecte en el menú d’inici.
Des de la barra de ferramentes, farem clic sobre l’opció «Els meus panells»
A continuació s’obrirà aquesta pantalla:
Des d’ací podem canviar el nom del tauler si ho desitgem.
Per a que aquest tauler es mostre per defecte en la pantalla principal del Jo Comunico, haurem de marcar l’opció «Grup principal»
4.3. Afegint nou vocabulari
També és possible afegir nou vocabulari als arxius de Jo Comunico per completar el nostre tauler de la forma més personalitzada possible. Per a poder afegir nou vocabulari, només heu de fer clic.
En cas de voler afegir un nou nom als arxius de JoComunico, veureu aquesta pantalla.
Empleneu les dades de forma correcta perquè recordeu que JoComunico estableix relacions de concordança i és molt important que totes les dades estiguen correctes per al bon funcionament del sintetitzador de veu.
Podeu afegir la imatge des del vostre ordinador fent clic a sobre de la icona «+»
Fins ací us hem fet una xicoteta presentació de l’eina Jocomunico. A partir d’ara, us convidem a que exploreu, trastegeu i experimenteu… Aquesta ferramenta té moltes més opcions de treball que poden donar resposta a cada cas en concret.
Si esteu interessats en adquirir més coneixements sobre l’eina, hi han cursos especialitzats amb els SAAC que us poden resultar molt útils.