2. Components
A continuació anem a analitzar els diferents tipus de components que presenta l’assemblea i com personalitzar aquests per adaptar-los a les particularitats de la nostra aula o a les nostres preferències.
2.1. Component de selecció del mes de l’any
El component de selecció del mes de l’any és un component que ens permet triar en quin mes estem. Aquest component és configurable, permetent modificar les imatges corresponents a cada mes, i disposa de capacitats de reproducció multimèdia.
Selecció del mes en mode assemblea
El funcionament general del component en mode assemblea és senzill, i permet triar el mes en tres clics de ratolí o sobre la pròpia PDI.
Els passos per a la selecció del mes són:
- Fer un clic en el propi component per tal de mostrar el diàleg de selecció del mes.
- Decidir entre els alumnes en quin mes de l’any estem, i seleccionar-lo en el diàleg.
- Confirmar que hem fet la selecció correcta prement la icona del polze cap amunt.
Visualització de l’estat del selector del mes en mode assemblea
Si ja hem triat el dia i l’hem confirmat, veurem que a la pantalla principal de l’assemblea ja s’indica el valor que té aquest. Si ara acostem el punter del ratolí per sobre del component, veurem que al cantó inferior esquerre apareix una icona parpellejant, que indica que el component pot ampliar-se i mostrar contingut multimèdia. Si fem clic sobre aquesta icona, veurem com aquest contingut s’amplia, i també tindrà la capacitat de reproduir un fitxer d’audio o sintetitzar en veu un text en mostrar el valor del component. Per altra banda, si apareix a sobre una icona roja amb un triangle blanc, indica que el component porta associat contingut multimèdia que podem reproduir. Veurem més endavant en el mode d’edició com configurar el comportament d’aquest component.
Per tancar la finestra on s’ha ampliat el component, fem clic en una creu que apareix a la part superior dreta de la pantalla.
Configuració del component: El mode d’edició
Per configurar el component de selecció del mes, hem d’accedir primerament al mode d’edició, a través del botó corresponent del menú.
Una vegada en el mode d’edició, farem doble clic sobre el component, i podrem accedir al diàleg de configuració d’aquest, que tindrà el següent aspecte:
Activar o desactivar opcions del selector del mes
Des d’aquest diàleg podem fer vàries coses. En primer lloc, triar quins mesos volem que apareguen i quins no. Per exemple, si no ens interessa que apareguen els mesos d’estiu, podem fer clic sobre el nom del mes, i veurem com aquest apareix marcat en gris, indicant que no es veurà en el mode assemblea:
Modificar la imatge per defecte del mes
Altra de les opcions que podem realitzar és modificar les imatges representatives del mes. Inicialment, apareixen unes imatges genèriques del mes, o d’algun esdeveniment propi d’ell (Carnavals, falles, Nadals o Halloween). Si a la nostra localitat tenim alguna celebració més representativa d’aquests mesos, o si la volem modificar per altre motiu qualsevol d’aquestes imatges, no hem de fer més que un clic sobre la pròpia icona. Si passem el ratolí per sobre, veurem que apareix un signe “+” junt al cursor, que mostra que podem modificar aquesta imatge. Si fem clic i indiquem que volem “Modificar la imatge”, ens donarà l’opció de buscar-la al nostre ordinador:
Si volem restaurar la imatge original, simplement haurem de fer el mateix procés, però seleccionant l’opció de Restaurar la imatge per defecte.
Configurant el comportament del selector del mes
Al diàleg de configuració del component, podem observar una icona amb quatre línies, a la part superior esquerra, i al costat de cadascun dels diferents mesos. Si fem clic en qualsevol d’ells, el diàleg que veurem serà el mateix. La diferència es troba en què el botó d’opcions de la part superior esquerra és genèric per a tots els elements del component (opcions per defecte), i el que tenim al costat de cada mes és específic per al mes en qüestió.
És important saber que si fem una configuració general aquesta anul·laria la dels elements individuals
Veiem quines són les opcions disponibles en aquest diàleg de configuració:
Com podem veure, el diàleg es divideix en dos parts: Accions en mostrar l’element, i Accions en reproduir l’element.
Les Accions en mostrar l’element, com el nom indica es reprodueixen automàticament en ampliar el component en el mode Assemblea (amb la icona parpellejant d’expansió), i les accions a realitzar poden ser:
- No reproduir res (aquesta és l’acció per omissió),
- Reproduir una frase, a través del sintetitzador de veu de LliureX.
- Reproduir un fitxer d’àudio, aconsellablement curt, o bé que tinguem a l’ordinador o que gravem en eixe mateix moment si disposem d’un micròfon a l’ordinador (mitjançant la icona del micròfon). Si desitgem escoltar el que hem gravat o el fitxer d’audio que hem seleccionat, disposem d’una icona d’un altaveu al costat, per a aquest propòsit.
Per altra banda, les accions en reproduir l’element, faran que aparega un botó a la part de baix de la pantalla quan reproduim l’element, i que no es reproduirà fins que fem clic en aquest botó. Les possibilitats en aquest cas són:
- No fer res (opció per omissió),
- Reproduir un fitxer d’àudio, que de la mateixa manera que a les accions en mostrar l’element podrem escollir del nostre ordinador o gravar directament,
- Reproduir un fitxer de vídeo, que tinguem al nostre ordinador, i
- Reproduir un vídeo directament des de Youtube, simplement copiant l’adreça de youtube del propi vídeo. Si l’adreça és correcta, podrem veure la informació del vídeo al costat.
Algunes consideracions
-
Quan fem clic a la icona de reproducció d’audio, veurem que apareix una icona d’un altaveu bategant a la part inferior esquerra de la pantalla, indicant que s’està reproduint àudio. Si volem aturar la reproducció, farem clic sobre aquesta icona.
-
Les imatges que incorporem a l’assemblea, així com els fitxers d’audio es guarden automàticament en aquesta, de manera que en exportar i importar assemblees en diferents màquines, només ens hem de preocupar de portar el fitxer de l’assemblea, i no les imatges o fitxers d’audio que s’utilitzen.
-
Els formats d’àudio suportats per la Class Jam són mp3, wav i ogg.
-
Els formats de vídeo que admet l’assemblea són, en principi mp4, mpeg, mpg, avi* i *ogv*. De tota manera, si va a tracter-se d’un vídeo que ocupe bastant, si anem a disposar de connexio a Internet, és preferible fer ús d’enllaços a Youtube, ja que així reduïm considerablement el pes de l’assemblea. Per altra banda, si afegim fitxers de vídeo que ocupen bastant, és possible que els fitxers no s’exporten i importen correctament, per les llibreríes de compressió; motiu de més per utilitzar els enllaços a vídeos externs.
2.2. Component de selecció de l’estació de l’any
El component de selecció d’estació de l’any guarda la mateixa estructura i ofereix les mateixes funcionalitats que el component de selecció del mes: manté opcions de configuració, reproducció i modificació de les imatges per defecte.
Selecció de l’estació de l’any en mode assemblea
Per triar l’estació de l’any en mode assemblea seguim els mateixos passos que en la selecció del mes:
- Fer un clic en el propi component per tal de mostrar el diàleg de selecció de l’estació.
- Decidir entre els alumnes en quina estació de l’any estem, i seleccionar-la en el diàleg.
- Confirmar que hem fet la selecció correcta prement la icona del polze cap amunt.
Configuració del component: El mode d’edició
Per configurar el component de selecció de l’estació, una vegada en el mode d’edició fem doble click sobre el component per accedir al diàleg de configuració:
Des d’aquest diàleg podem:
- Activar o desactivar algunes estacions de la interfície, fent clic sobre elles,
- Modificar la imatge per defecte d’alguna estació o restaurar la imatge original,
- Modificar el comportament genèric del component quan es mostra ampliat al mode assemblea o bé el de cadascuna de les diferents estacions, així com les possibilitats de reproducció multimèdia que presenta.
Aquestes operacions es realitzen de la mateixa manera que s’indica per al component de selecció del mes.
Configurant el comportament del selector de l’estació
La configuració del component de l’estació de l’any pren com a model el component de selecció del mes, pel que la finestra de configuració ens serà familiar:
Des d’aci, com ja sabem podrem configurar les diferents accions per a la mostra de l’element i per a la seua reproducció multimèdia.
Visualització de l’estat del selector d’estació en mode assemblea
Una vegada seleccionada i confirmada l’estació, la interfície ja mostra la nostra selecció. Si el component té associat algun comportament multimèdia (configurat en l’apartat anterior), observarem la icona d’amplicació en passar el ratolí per sobre. En fer clic en ella, observarem l’element ampliat.
Recordeu que aquest component es comporta igual que el de selecció del mes, pel que en la documentació d’aquest component hi trobareu més informació.
2.3. Component de selecció de l’oratge
Una activitat interessant durant l’assemblea és determinar entre tots quin temps fa. Per a aquest propòsit, disposem del component de selecció de l’oratge. Aquest és un dels quatre components bàsics, junt a la selecció del dia, del mes o de l’estació, pel que el seu funcionament és exactament el mateix.
Selecció de l’oratge
Per establir l’oratge mode assemblea seguim els mateixos pasos que als components anteriors:
- Fer un clic en el component per tal de mostrar el diàleg de selecció.
- Decidir entre els alumnes en quin temps fa i seleccionar-lo en el diàleg,
- Confirmar que hem fet la selecció correcta prement la icona del polze cap amunt.
Configuració del component: El mode d’edició
Per configurar el component de selecció del clima, una vegada en el mode d’edició fem doble click sobre el component per accedir al diàleg de configuració:
Com podem veure, en aquest component, tenim la possibilitat d’ajustar el component al clima del nostre poble, i ocultar, per exemple, l’opció de neu en un poble de costa.
Com a la resta de components bàsics, a banda de mostrar o ocultar elements, des d’aquest diàleg podem també modificar les imatges per defecte i ajustar-ne el comportament quan es mostre o reproduisca cada element de clima.
Configurant el comportament del selector de l’oratge
La configuració del component té com a base la de la selecció del mes, pel que manté la mateixa intefície:
Des d’ací, com ja sabem, podrem configurar les diferents accions per a la mostra de l’element i per a la seua reproducció multimèdia.
Visualització de l’estat del selector de l’oratge en mode assemblea
Una vegada seleccionat i confirmat l’oratge, la nostra selecció apareix a la pantalla principal del mode assemblea, des de la qual, si hem definit alguna acció en mostrar o reproduir l’element, podrem fer clic al botó d’ampliar el component, i observar aquest comportament.
Recordeu que aquest component es comporta igual que el de selecció del mes, pel que tot el que coneixem d’ell, és aplicable per a aquest component.
2.4. Component de selecció del dia de la setmana
El component de selecció del dia de la setmana és l’últim dels components bàsics de l’Assemblea, i ens permetrà escollir el dia en què estem, de la mateixa manera que escollim l’estació, l’oratge o el mes.
Selecció del dia de la setmana en mode assemblea
Per triar el dia de la setmana en mode assemblea seguim els mateixos pasos que en la resta de components bàsics:
- Fer un clic en el propi component per tal de mostrar el diàleg de selecció del dia.
- Decidir entre els alumnes en quin dia de la setmana estem, i seleccionar-lo en el diàleg.
- Confirmar que hem fet la selecció correcta prement la icona del polze cap amunt.
Configuració del component: El mode d’edició
Per configurar el component de selecció del dia de la setmana, una vegada en el mode d’edició fem doble clic sobre el component per accedir al diàleg de configuració:
Des d’aquest diàleg podem:
- Activar o desactivar alguns dies, fent clic sobre elles,
- Modificar la imatge per defecte per als dies,
- Modificar el comportament genèric del component quan es mostra o les seues possibilitats de reproducció multimèdia.
Configurant el comportament del selector del dia de la setmana
La configuració del component és exactament igual a la resta d’elements bàsics:
Des d’ací, com ja sabem podrem configurar les diferents accions per a la mostra de l’element i per a la seua reproducció multimèdia.
Visualització de l’estat del selector d’estació en mode assemblea
Una vegada seleccionat i confirmat el dia, podem veure’l reflexat al mode d’Assemblea, des d’on podrem mostrar-lo en gran amb la icona d’ampliació corresponent, i veure el contingut multimèdia que hi tinga associat.
Recordeu que aquest component es comporta igual que el component de selecció del mes i la resta de components vistos anteriorment, pel que tot el que sabem per a ells, també és aplicable en aquest cas.
2.5. Component d’activitats: Configuració i funcionament
El component d’activitats de l’Assemblea té com a finalitat anticipar les tasques i rutines que es realitzaran al llarg del dia.
El component d’activitats en mode assemblea
En el mode assemblea, el component d’activitats presenta un aspecte semblant al següent:
En aquest cas, podem veure les activitats o classes que es realitzaran durant el dia.
Per omissió, carregarà les activitats de la última vegada que hem guardat l’assemblea. Si desitgem realitzar una anticipació nova de les activitats, farem clic en el component per tal de veure el diàleg de selecció d’activitats següent:
En aquest diàleg podem veure totes les activitats possibles en una graella a l’esquerra, i una columna a la dreta amb l’anticipació d’activitats per al dia. Només caldrà arrossegar les activitats de la graella de l’esquerra a la columna de la dreta, i ordenar-les dins d’aquesta:
Si desitgem eliminar alguna de les activitats del dia, només haurem d’arrossegar l’activitat de la columna fins la graella d’activitats.
Visualització de l’estat del mòdul d’activitats en mode assemblea
Una vegada hem establert les activitats del dia, podem fer una revisió d’aquesta en la pantalla principal del mode assemblea.
Per a això, ens situarem a sobre del component, per veure que apareix la icona d’ampliar-lo a la part inferior esquerra d’aquest, i farem clic a sobre la icona. Veurem doncs que es mostra la primera activitat del dia, i que podem passar d’una activitat a altra amb les fletxes que hi apareixen al costat:
Configuració del component: El mode d’edició
El component de l’agenda del dia permet les següents opcions en el mode configuració:
- Ajustar la disposició del component, en horitzontal o vertical,
- Ocultar/Mostrar activitats,
- Eliminar activitats,
- Modificar les activitats,
- Afegir noves activitats.
La finestra de configuració del component presenta el següent aspecte:
Ajustar la disposició del component
El component de l’agenda d’activitats del dia permet la seua disposició en horitzontal i en vertical, per a que la utilitzem segons ens convinga per a l’organització que volem fer a l’assemblea.
Com veiem, a la part superior del diàleg de configuració del component, podem escollir la disposició horitzontal o vertical que tindran els seus elements:
Ocultar/mostrar activitats, modificar-les o eliminar-ne
La Class Jam, de sèrie porta diverses activitats genèriques per poder utilitzar en les nostres assemblees. De totes aquestes, és possible que algunes no anem a utilitzar-les mai, i que per tant no desitgem que apareguen a l’hora de triar-les. En aquest cas, podem fer dos coses: eliminar-les o ocultar-les. Per altra banda, també és possible que desitgem modificar la imatge d’alguna activitat per tal d’adaptar-la a la realitat del nostre entorn, o bé modificar el text que hi apareix.
Per a tot açò, tenim disponibles diverses opcions en el diàleg de configuració del component. En aquest diàleg, en cada quadre d’activitat apareixen superposades tres icones ben diferenciades a la part dreta:
-
Una icona amb un ull, que indica si el component serà visible o no a l’assemblea. Si la icona mostra un ull verd obert, aquesta activitat serà visible, mentre que si la icona apareix en color roig i amb una ratlla damunt, aquesta no serà visible. En aquest cas, la imatge representativa de l’activitat es veurà amb certa transparència.
-
Una icona verda amb un llàpis, amb la qual podrem editar l’activitat, bé per a modificar el text que hi apareix, o bé per a modificar-ne la imatge per defecte. Si fem clic en ell, veurem el següent diàleg:
Com podem veure, per modificar la imatge, haurem de fer clic sobre aquesta, i per tal de modificar el text, només haurem de canviar-lo al quadre de text que hi apareix i donar acceptar en el diàleg.
- Una icona en roig amb una creu enmig, per tal d’esborrar l’activitat. Quan hi fem clic a sobre, se’ns demanarà confirmació abans d’eliminar la imatge.
Afegir una nova activitat
Altra de les opcions que podem realitzar des d’aquest diàleg és afegir una nova activitat, per personalitzar millor l’agenda. Per a això, al final de la llista d’activitats a la graella tenim una icona amb un signe “+":
Si fem clic a sobre, veurem un diàleg semblant al de modificació d’una activitat, però en blanc i preparat per afegir la nova imatge i el nou text:
2.6. Component de companys de classe: Configuració i funcionament
Una de les activitats més habituals a l’assemblea és repassar quins companys han vingut a l’escola i quins no. Per a aquesta tasca, disposem del mòdul de companys de classe.
El component de companys de classe en mode assemblea
Quan l’assemblea s’inicia, o si és la primera vegada que accedim a aquesta, el component dels companys de classe presenta el següent aspecte:
On se’ns indica que encara no hem passat llista. Per tal de fer la revisió dels alumnes, fem clic en el component per a que se’ns desplegue el següent diàleg:
Aquesta finestra es divideix en tres espais ben diferenciats:
- L’autobús, on es troben inicialment tots els xiquets,
- L’escola, on situarem els xiquets que han vingut al centre, i
- La casa, on situarem els xiquets que s’han quedat a casa.
La mecànica del component és ben senzilla, i consisteix a clicar i arrossegar les icones dels xiquets des de l’autobús fins l’escola si han vingut, o bé fins la casa si és que no han vingut.
{width=500px }
Una vegada hem passat llista, a la vista d’assemblea del component ens apareixeran a l’escola els xiquets que han vingut a classe.
Configuració del component: El mode d’edició
Per editar el component, farem com en la resta, doble clic en el component des del mode d’edició, per veure una finestra amb el llistat d’alumnes de l’aula i les seues imatges:
Des d’aquesta finestra podrem realitzar les següents operacions:
- Modificar el nom d’un alumne, fent clic a sobre el nom i reescrivint-lo,
- Canviar la imatge de l’alumne, fent clic sobre la mateixa i triant-ne una nova, podem pujar una foto real o qualsevol imatge representativa.
- Afegir nous alumnes a la classe, fent ús del botó “+” que apareix al final; per omissió, la imatge de l’alumne serà la mateixa que hem escollit com a mascota de la classe.
2.7. Component del menú del día: Configuració i funcionament
El component del menú del dia té com a finalitat anticipar els diferents plats del menú escolar. Es tracta doncs d’un component molt semblant al d’activitats del dia.
El component del menú del dia en mode assemblea
En el mode assemblea, el component del menú del dia presenta un aspecte semblant al següent:
En aquest cas, podem veure en primer lloc el component en el seu estat inicial, si no hem establert encara el menú, i com es veu aquest quan hem triat un menú i es presenta en una disposició vertical.
Per omissió, com ja hem vist al menú d’activitats, carrega el menú de l’últim dia que hem guardat l’Assemblea. Si el que volem és tornar a fer una nova anticipació del menú, podem reiniciar tota l’assemblea amb el botó del borrador al menú i fer clic al component per començar a fer el menú de nou. El diàleg de selecció d’aquest component té un aspecte semblant al següent:
En aquest diàleg podem veure tots els possibles plats en una graella a l’esquerra, i una columna a la dreta amb l’anticipació dels plats del menú del dia. Per tal d’afegir nous plats al menú, només caldrà arrossegar els plats de la graella de l’esquerra a la columna de la dreta, i ordenar-les dins d’aquesta.
Si el que desitgem és eliminar algun dels plats del menú, només haurem d’arrossegar-lo de nou des de la columna del menú fins la graella d’activitats.
Visualització de l’estat del mòdul del menú del dia en el mode assemblea
Una vegada hem establert els plats del menú del dia, podem fer una revisió d’aquesta en la pantalla principal del mode assemblea. Per a això, ens situarem a sobre del component, per veure que apareix la icona d’ampliar el component a la part inferior esquerra d’aquest, i farem clic a sobre. Veurem doncs que es mostra el primer plat del menú, i que podem passar d’un plat a altre amb les fletxes que hi apareixen al costat:
Configuració del component: El mode d’edició
El component del menú del dia permet les següents opcions en el mode configuració:
- Ajustar la disposició del component, en horitzontal o vertical,
- Ocultar/Mostrar plats,
- Eliminar plats,
- Modificar els plats,
- Afegir plats nous.
La finestra de configuració del component presenta el següent aspecte:
Ajustar la dispocició del component
El component del menú del dia permet la seua dispocició en horitzontal i en vertical, per a que la utilitzem segons ens convinga per a l’organització que volem fer a l’assemblea.
Com veiem, a la part superior del diàleg de configuració del component, podem escollir la dispocició horitzontal o vertical que tindran els seus elements, de la mateixa manera que apareix al component de l’anticipació d’activitats del dia.
Ocultar/mostrar plats, modificar-los o eliminar-los
La Class Jam, de sèrie porta diversos plats genèrics per poder utilitzar en les nostres assemblees. De tots aquests, és possible que alguns no anem a utilitzar-los, i que per tant no desitgem que apareguen a l’hora de triar-los. En aquest cas, podem bé eliminar els plats o ocultar-los. Per altra banda, també és possible que desitgem modificar la imatge d’alguns plats per tal d’adaptar-los al nostre entorn o introduir fotografies, o bé modificar el text que hi apareix.
Per a tot açò, tenim disponibles diverses opcions en el diàleg de configuració del component. En aquest diàleg, en cada quadre de plat apareixen superposades tres icones ben diferenciades a la part dreta:
-
Una icona amb un ull, que indica si el component serà visible o no a l’assemblea. Si la icona mostra un ull verd obert, aquest plat serà visible, mentre que si la icona apareix en color roig i amb una ratlla damunt, aquesta no serà visible. En aquest cas, la imatge representativa del plat es veurà amb certa transparència.
-
Una icona verda amb un llapis, amb la qual podrem editar el plat, bé per a modificar el text que hi apareix, o bé per a modificar-ne la imatge per defecte. Si fem clic en ell, veurem el següent diàleg:
Com podem veure, per modificar la imatge, haurem de fer clic sobre aquesta, i per tal de modificar el text, només haurem de canviar-lo al quadre de text que hi apareix i donar acceptar en el diàleg:
- Per finalitzar, també disposem d’una icona en roig amb una creu enmig, per tal d’esborrar completament el plat. Quan hi fem clic a sobre, se’ns demanarà confirmació abans d’eliminar la imatge.
Afegir una nou plat
Altra de les opcions que podem realitzar des d’aquest diàleg és afegir un plat nou, per personalitzar millor el menú. Per a això, al final del llistat de plats a la graella tenim una icona amb un signe “+":
Si fem clic a sobre, veurem un diàleg semblant al de modificació d’una activitat, però en blanc i preparat per afegir la nova imatge i el nou text:
3.1. Importar i exportar assemblees
La Class Jam guarda internament les assemblees que creem, junt amb els fitxers multimèdia i les imatges dels elements personalitzats.
Quan treballem amb diferents ordinadors, o volem fer una còpia de seguretat d’una assemblea o compartir-la amb els companys, tenim la possibilitat d’exportar l’assemblea a un únic fitxer, i compartir-lo o guardar-lo on desitgem per tal d’importar-lo en altre ordinador.
Exportar una assemblea
Per tal d’exportar una assemblea, simplement farem clic en el botó d’exportar l’assemblea, en la barra de menú de qualsevol dels dos modes de treball:
Quan fem clic ens apareixerà un diàleg per indicar on volem guardar el fitxer amb l’assemblea exportada.
Amb açò ja tindrem un fitxer comprimit amb el nom que li hem indicat, i llest per compartir amb els ordinadors i els companys que desitgem.
Importar una assemblea
Per tal d’incorporar a la Class Jam una assemblea des d’un fitxer, simplement haurem de seleccionar la icona “Importa” a la pantalla d’inici de l’aplicació i fer doble clic en ella:
Una vegada fet açò, ens apareixerà el diàleg corresponent per obrir un fitxer. Busquem on tenim el fitxer de l’assemblea que volem importar i fem clic en obrir:
Seguidament, veurem la finestra principal que ja mostra l’assemblea incorporada al nostre conjunt d’assemblees per treballar: