1. Class Jam. L’assemblea d’Aula.

Una de les pràctiques habituals en les aules d’infantil, primària i educació especial és la realització de l’assemblea. En aquesta activitat es porten a terme algunes de les rutines diàries i l’anticipació de les activitats a realitzar durant la jornada escolar. L’eina Class Jam ens dóna la possibilitat de realitzar aquesta assemblea d’aula de forma interactiva amb la pissarra digital.

D’entre tot l’alumnat a qui va dirigida l’aplicació, aquesta té especial interès per als alumnes de centres d’educació especial, ja que aquests requereixen d’activitats més interactives, motivadores i significatives que capten la seua atenció, per tant, el fet de realitzar aquestes primeres rutines del dia de forma interactiva i visual, pot ser força positiu per a ells.

1.1. Què és l’eina Class Jam (Assemblea d’Aula)?

Es tracta d’una aplicació d’escriptori per a LliureX basada en tecnologia web, el que aporta una interfície d’usuari molt amigable i senzilla.

L’aplicació disposa de diferents components, que li aporten la funcionalitat, i que permeten:

  • Triar el dia de la setmana,
  • Decidir l’oratge d’avui,
  • Establir l’estació de l’any,
  • Escollir el mes actual,
  • Passar llista, per veure quins companys han vingut a classe i quins s’han quedat a casa.
  • Anticipar les activitats que realitzaran durant el dia.
  • Anticipar el menú que tindran al menjador.

1.2. Instal·lació de l’Assemblea d’Aula

L’Assemblea d’Aula (paquet de programari class-jam) està disponible a LliureX 19 a través del gestor de paquets Synaptic. Més avant també la podem trobar al LliureX store

Instal·lació pel gestor de paquets synaptic

Per a instal·lar la ferrramenta class jam des del gestor de paquets synaptic hem de seguir la següent ruta: Obrir el menú principal fer clic sobre sistema i obrir el gestor de paquets synaptic.

Una vegada accedim a l’aplicació synaptic farem la recerca de l’aplicació class jam, tot seguit la seleccionarem fent doble clic i li donarem l’ordre “aplica”.

Accés al Synaptic{width=500px}

Instal·lació del Classjam{width=500px}

1.3. Entrada a la Class Jam

Per tal d’accedir a l’eina Class Jam, des del menú d’inici, busquem l’Assemblea dins del menú d’educació infantil i primària, o bé la busquem directament a la línia de cerca que apareix:

Accés alClassJam{width=500px}

Una vegada iniciada, la finestra principal què ens trobem té el següent aspecte:

Finestra inicial

Si no hem utilitzat abans l’assemblea i no hem creat o importat cap assemblea, des d’aquesta finestra inicial podrem:

  • Crear una nova assemblea, fent clic a la icona “Nou”, per a la qual cosa haurem d’indicar el nom de la nova assemblea i escollir una mascota com a icona identificativa d’aquesta,

Creant una nova assemblea

  • Importar una assemblea creada en altre ordinador, i incorporar-la al conjunt de les nostres assemblees.

Si ja hem utilitzat alguna vegada l’assemblea i tenim assemblees creades o importades, aquestes ens apareixeran en aquesta finestra inicial:

Finestra inicial completa

En aquest cas, a més de crear i importar assemblees, podem realitzar les següents accions:

  • Carregar una assemblea existent, per a la qual cosa haurem de fer clic dues vegades en la icona de l’assemblea,
  • Modificar el nom d’una assemblea ja creada, fent clic a sobre del nom i modificant el text,
  • Eliminar una assemblea ja creada, arrossegant aquesta al poal de fem que hi apareix.

1.4. Modes de funcionament, components i menús

1.4.1. La finestra principal. Components i menús.

Quan creem una assemblea nova, se’ns presenta la següent interfície, en la que podem distingir dos tipus d’elements ben diferenciats:

  • Components:Aquests es mostren inicialment a l’esquerra i poden ser configurats atenent a les característiques i necessitats de cada aula. Podem decidir els elements que volem visibles, la distribució i la grandària de cada element.
  • Barra de botons de menú, queda ubicada a la dreta, i aquesta serà diferent d’acord amb el mode de funcionament en què ens trobem. Per defecte, es mostrarà la barra de botons del mode Assemblea.

Finestra inicial de l’Assemblea

La Class Jam presenta dos modes de treball:

  • El mode Assemblea, que és el que utilitzarem amb els alumnes, per tal de realitzar l’assemblea, una vegada preparada, i
  • El mode d’Edició, que és el que utilitzarà el mestre per tal de configurar la disposició dels components, escollir quins apareixen a l’assemblea i quins no, i configurar-los.

Anem a veure ara què podem fer amb cadascun dels modes de funcionament. Començarem pel mode d’edició, i una vegada tinguem configurada una assemblea, podrem veure el seu funcionament.

1.4.2. El mode d’Edició: Components i menús.

Per accedir al mode d’edició, farem clic en el botó de menú del mode Assemblea (mode que apareix per defecte), per a que se’ns desplegue el menú. Apareixeran diverses opcions, que veurem més endavant. Per accedir al mode d’edició, fem clic a la icona taronja de l’escaire i el llàpis.

Imatge animada. Podeu consultar la versió online per vore l’animació.

En accedir al mode d’edició, veurem que els diferents components ubicats a l’esquerra apareixen amb un ombrejat taronja al damunt, i amb una vora puntejada. Açò ens indica que els components poden arrossegar-se al llarg de l’àrea de treball i redimensionar-se, fent clic i arrossegant en el cantó inferior dret.

Imatge animada. Podeu consultar la versió online per vore l’animació.

Com podem comprovar, la interfície es fa més gran o més menuda per a que tots els components que ubiquem estiguen visibles en la pantalla.

El més pràctic és ubicar primer els diferents components, i després donar-los la grandària desitjada. De vegades, quan redimensionem un component i volem reubicar-lo, és possible que ens descoloque altres elements, o no càpiga en el lloc on volem deixar-lo. És convenient en aquests casos, deixar el component amb la dimensió més menuda, reubicar-lo i després

Opcions del menú del mode d’edició

Veiem ara quines opcions ens trobem i quina és la seua utilitat al menú d’edició de la Class Jam.

Opcions del menú en mode edició

Opcions globals de l’Assemblea

Des d’aquest menú, com hem vist, podem accedir a les opcions de configuració de l’assemblea. Si fem clic en ell, veurem la següent finestra:

Configuració de l’Assemblea

Des d’aquesta finestra podrem:

  • Indicar si volem utilitzar lletres majúscules o minúscules quan mostrem els diferents components de l’Assemblea.
  • Modificar el fons que ens apareix a l’assemblea, bé amb un fons predefinit o amb un fons personalitzat a partir d’un fitxer d’imatge que disposem al nostre ordinador.
  • Indicar quins components volem que es mostren o s’oculten a l’assemblea, ja que és possible que no tots ens siguen d’utilitat o que desitgem aprofundir només en alguns aspectes en funció de les característiques de cada grup. Per tal d’ocultar o mostrar un component, només haurem de fer clic a sobre, i veurem com canvia el seu estat.

1.4.3. El mode Assemblea: Components i menús

El mode de treball més habitual, una vegada hem configurat els diferents mòduls serà el mode Assemblea, que és el que s’activa automàticament en iniciar l’aplicació.

En aquest mode de treball, tindrem els diferents components ubicats al seu lloc, i no podrem modificar la seua grandària o posició. A la part de la dreta, veurem que el menú ha variat lleugerament. Els nous botons que hi apareixen en aquest mode són els següents:

Opcions del menú en mode assemblea

Funcionament de l’Assemblea

El funcionament de l’Assemblea, una vegada configurada és ben senzill. En ella podem fer dues coses principalment: per una banda, decidir entre tots l’estat de cadascun dels components (quin temps fa, quin dia és…). Aquest estat es quedarà visible a la pantalla de l’assemblea, fins que la tornem a iniciar o bé modifiquem el seu estat.

Imatge animada. Podeu consultar la versió online per vore l’animació.

Per altra banda, alguns components poden mostrar en gran el seu contingut i aporten la possibilitat d’incorporar contingut multimèdia, com la reproducció de sons, vídeos o realitzar síntesi de veu.

Mostra del contingut en gran

En els pròxims apartats veurem cadascun d’aquests components i quines capacitats ofereixen, en quant a configuració i reproducció multimèdia.