4. Altres eines
4.1. Interacció amb tauletes: LliureX Connect
Cada vegada disposem de més dispositius de tipus tauletes o mòbils a l’aula, pel que la convivència d’aquests dispositius amb els models d’aula és cada vegada més necessària.
Tot i que queda molt per arribar a una integració total, amb l’eina LliureX Connect podem fer un ús combinat entre dispositius mòbils i els ordinadors de l’aula, sempre que es troben a la mateixa xarxa. Aquesta eina ens permetrà dues coses:
- Fer mirroring de la pantalla de la tauleta sobre l’ordinador, de manera que es puga enviar la imatge de la tauleta a la PDI a través del projector, i
- Llançar aplicacions de l’ordinador a la tauleta.
Què necessitem per fer la connexió?
Per tal de poder realitzar les connexions, necessitarem instal·lar algunes aplicacions tant a l’ordinador com a la tauleta/mòbil:
-
Aplicacions a l’ordinador
- LliureX Connect: L’aplicació LliureX Connect és un menut conjunt d’eines que ens ajuden amb la instal·lació de les aplicacions necessàries a la tauleta i ens fa d’assistent per a la connexió tauleta-ordinador/ordinador-tauleta.
-
Aplicacions a la tauleta:
- Screen Cast: Aquesta app per a Android permet enviar la pantalla de la tauleta a l’ordinador a través d’una adreça IP, i mostrar-la a través d’un navegador web. LliureX Connect s’encarregarà de demanar-nos els paràmetres de connexió, i mostrar-nos una pantalla de navegador amb el contingut de la tauleta.
- XSDL Server: Es tracta d’un servidor gràfic (servidor X) per a Android, de manera que permet mostrar en ell aplicacions que s’estan executant a l’ordinador.
Per tal d’instal·lar el LliureX Connect, ho podem fer a través del gestor de paquets Synaptic.
Una vegada instal·lat, podem accedir a ell a través del menú d'Inici > Educació especial:
En fer clic sobre l’opció de menú, en primer lloc es carrega una finestra d’ajuda, que ens indica les aplicacions necessàries a la tauleta Android per al complet funcionament de l’aplicació.
Per tal d’instal·lar les aplicacions necessàries a la tauleta, podem buscar-les directament a Google Play, o fer clic en els enllaços que ens proporcionen. Si estem fent ús del navegador web Google Chrome i estem identificats al Google Chrome amb el mateix compte amb el que tenim registrada la tauleta, podrem instal·lar les aplicacions a la tauleta directament des del navegador Chrome.
Una vegada tenim les aplicacions instal·lades, podem fer ús dels diferents assistents per a la connexió. Per a això, veiem a la barra superior la icona de l’aplicació del Lliurex Connect, amb les opcions disponibles:
Activar el Mirroring d’Android en aquest ordinador
Si volem visualitzar a la pantalla de l’ordinador (i per tant a la projecció a la PDI) el que s’està fent a la tauleta, en primer lloc, haurem de llançar l’aplicació Screen Cast en aquesta.
Quan fem clic a la icona de l’aplicació, se’ns mostrarà una pantalla que ens demanarà el tipus de connexió que anem a realitzar. Triarem Wi-Fi Network (figura a)). A la següent finestra (b) farem clic en Iniciar Transmisión i li donarem permís per tal de capturar la pantalla (c). Fet açò, ens mostrarà els paràmetres de connexió (d).
Ens haurem de fixar en l’adreça URL que diu http://adreça:6868
. A la imatge anterior aquesta és la 192.168.1.148.
Sense moure’ns d’aquesta pantalla, a l’ordinador llançarem l’opció “Activar el Mirroring d’Android en aquest ordinador” del LliureX connect, on haurem de copiar l’adreça que ens indica l’Android:
Fet açò, quan donem a OK, i si tot ha anat bé, se’ns mostrarà una finestra a l’ordinador amb el contingut de la pantalla del mòbil o tauleta al qual ens hem connectat. En aquesta finestra se’ns dona la possibilitat d’activar la pantalla completa. **Si l’activem, per tal de poder tancar l’aplicació, caldrà que eixim d’ella amb Alt + F4.
Si desitgem aturar l’aplicació, a la tauleta, simplement farem clic en Parar Transmisión.
Carregar una aplicació al servidor Android XSDL
Si el que desitgem és llançar qualsevol aplicació de l’ordinador a la tauleta, haurem de llançar primerament el servidor gràfic XSDL sobre la tauleta.
En fer-ho, i després d’unes pantalles on podrem escollir la resolució (podem provar-ne vàries per veure quina ens ve millor), ens apareixeran a la pantalla les instruccions per realitzar la connexió:
Amb aquestes dades, seleccionem al LliureX Connect l’opció de carregar una aplicació al servidor Android XSDL, i les introduïm en un quadre de diàleg, junt amb l’aplicació que desitgem llençar.
I en uns instants, tindrem l’aplicació executant-se a la tauleta:
Per tal d’aturar el servidor XSDL a la tauleta, arrossegant de nou el dit des de la part superior de la pantalla cap avall, mostrarem les notificacions, i farem clic sobre el botó d'“Stop” del XServer XSDL.
4.2. L’editor Casimir
L’editor Casimir és un editor de text concebut com a eina d’aprenentatge multisensorial per a xiquets i xiquetes amb dislèxia.
L’editor es basa en la incorporació d’una veu sintètica que repeteix les lletres, paraules i frases a mesura que s’escriuen, aplicant així l’aprenentatge multisensorial, de manera que ajude a superar l’obstacle causat per la dislèxia pel que fa a les habilitats de lectura i escriptura.
Les principals característiques de l’editor Casimir són:
- Es tracta d’un editor de text, basat en Wodo/WebODF, que permet treballar amb formats oberts, com els utilitzats pel LibreOffice,
- Utilitza veus sintètiques mitjançant espeak, en anglés, castellà i valencià,
- Inclou el tipus de lletra OpenDyslexic, dissenyada per a facilitar la lectura a persones amb dislèxia,
- Ens permet configurar diferents veus, tons i volums en la reproducció,
- Ens permet també triar que es repetisquen de forma individual tant les lletres a mesura que s’escriu com les paraules, les frases o un text prèviament seleccionat.
Instal·lació
La instal·lació de l’editor Casimir es realitzarà a través de l’eina Synaptic:
Treballant amb el Casimir Editor
Per a accedir a l’editor Casimir, ho fem a través del menú d'Inici > Educació > Editor Casimir.
La interfície de l’editor Casimir es divideix en tres parts.
- La barra d’eines de l’editor, a la part superior, que conté les opcions més comunes en tot editor de text, tals com operacions amb fitxers, selecció del tipus de lletra, mida, alineació, etc.
- La barra lateral esquerra amb quatre botons. Els tres primers, botons d’estat, que serveixen per a indicar que volem que es repetisquen els caràcters a mesura que escrivim, les paraules, o les frases. A més, disposem d’un botó d’acció per a llegir el text que tinguem seleccionat en un moment donat.
- El botó d’opcions a la part dreta, que ens permet triar diferents opcions del sintetitzador de veu, com ara l’idioma, el volum, el to, la velocitat, la pausa entre paraules, o la variant de la veu, que ofereix veus femenines, masculines o amb alguns efectes.
Podeu provar de generar un nou document i comprovar-ne el funcionament de les diferents opcions de repetició i configuració de les veus.