2. El menú d’accessibilitat de Plasma
LliureX 19 incorpora com a novetat l’entorn d’escriptori Plasma, del què ja hem parlat a la primera unitat.
Plasma disposa en la seua configuració del sistema d’algunes opcions d’accessibilitat que ens permeten entre altres, llegir el text de la pantalla o moure el ratolí amb el teclat.
Per tal d’accedir a les opcions d’accessibilitat de Plasma, ho farem a través de la configuració del sistema, a la qual podem accedir a través del Menú d’inici > Preferències > Arranjament del sistema o bé a través de l’accés disponible en la barra de favorits de la dreta.
Dins l’arranjament del sistema, a la secció de Personalització tenim un mòdul dedicat a l’Accessibilitat, pensat pe als usuaris amb dificultats auditives o per utilitzar un teclat o ratolí.
El mòdul es divideix en les següents Pestanyes:
- Timbre
- Tecles Modificadores
- Filtres de teclat
- Gestors d’activació
- Navegació amb el ratolí
- Lector de Pantalla
Timbre del sistema
Quan el sistema necessita donar-nos alguna alerta ho fa a través del timbre del sistema. Aquest timbre es pot personalitzar per adaptar-lo a diferents perfils d’usuari. En la pestanya del timbre del sistema se’ns mostren les següents opcions:
Com veiem, es divideix en dues seccions: Timbre audible i Timbre visual:
- Timbre audible: Ens permet utilitzar el so del sistema per a les alertes, desactivar-lo o bé utilitzar un so personalitzat. Si volem utilitzar un so personalitzat, desactivarem l’opció d'Usa el timbre del sistema, activarem Usa un timbre personalitzat, i farem clic en el botó de Navega per tal de navegar pel nostre sistema de fitxers i seleccionar un fitxer de so.
- Timbre Visual: Per als usuaris amb problemes auditius, podem utilitzar el timbre visual, que ens proporcionarà un senyal visual sobre la finestra que ha produït l’alerta. Aquesta alerta pot ser de dues formes:
- Inverteix la pantalla, de manera que s’inverteixen els colors de la finestra que ha produït l’alarma, o bé,
- Flaix de pantalla, que il·lumina la pantalla amb el color que li indiquem. A més, també podrem indicar la durada d’aquest flaix, que normalment és de 0.5 segons.
Recordeu que…
- Cada vegada que feu un canvi en qualsevol de les pestanyes d’aquesta finestra de configuració, heu de fer clic al botó Aplica per a que els canvis tinguen efecte de forma immediata.
- Si hem realitzat canvis en alguna pestanya, ens apareixerà un asterisc al costat del títol de la finestra (Accessibilitat*), que indica que els canvis no s’han aplicat encara. Quan fem clic en Aplica aquests s’aplicaran i desapareixerà l’asterisc.
Tecles modificadores
Esta pestanya ens mostra dues seccions per configurar: les tecles apegaloses i les *tecles de bloqueig:
-
Tecles apegaloses: Ens permeten realitzar combinacions de teclat per a accessos ràpids d’una forma accessible, de manera que un usuari amb problemes de mobilitat siga capaç de fer aquestes combinacions. Per exemple, per fer la combinació
Alt+F2
, que permet llançar el buscador d’aplicacions, si activem l’opció Usa tecles apegaloses podrem pressionar la teclaAlt
, soltar-la (aquesta queda apegada), i desprésF2
. Les tecles apegaloses, a més les següents opcions:- Bloqueja les tecles apegaloses. En habilitar esta opció, les tecles
Alt
,Ctrl
, iMaj
podran quedar seleccionades de forma permanent fins que l’usuari les desseleccione. La selecció de la tecla apegalosa a bloquejar es fa polsant-la dues vegades. Tornant a l’exemple anterior, si tenim desactivada esta opció, quan l’usuari prem i soltaAlt
, i desprésF2
, el sistema interpretaràAlt+F2
. Si ara torna a prémerF2
, el sistema ho interpretarà com aF2
. En canvi, si tenim aquest bloqueig activat (polsant dues vegades la teclaAlt
), cada vegada que l’usuari premaF2
s’interpretarà comAlt+F2
, fins que l’usuari torne a prémerAlt
. - Desactiva les tecles apegaloses sempre que es premen dues tecles simultàniament (en algunes versions pot que diga “Activa” per un error de traducció): Si activem aquesta opció permetrem que l’usuari desactive les tecles apegaloses quan prema una combinació de tecles que continga
Alt
,Ctrll
oMaj
. - Usa el timbre del sistema sempre que un modificador s’active, es bloquege o es desbloquege. Recordeu que aquest timbre el podem configurar en la pestanya anterior Timbre del sistema.
- Bloqueja les tecles apegaloses. En habilitar esta opció, les tecles
-
Tecles de bloqueig: Les tecles de bloqueig fa referència a aquelles tecles del teclat que poden deixar-se bloquejades, com són el bloqueig de les majúscules (Bloq Mayus) o el bloqueig numèric (Bloq Núm). Quan açò passe, podem:
- Usar el timbre del sistema quan una tecla de bloqueig s’active o es desactive, de manera que es realitze l’acció configurada a Timbre del Sistema quan es prema qualsevol tecla de bloqueig o bé,
- Usa el mecanisme de notificació de Plasma per canvis d’estat del modificador o de la tecla de bloqueig. És a dir, fer ús de les notificacions del sistema Plasma quan es prema qualsevol de les tecles modificadores. (i no només de les de bloqueig, com es podria intuir per la ubicació de l’opció). Podem configurar aquestes opcions mitjançant el botó Configura les notificacions.
Com veiem, en aquesta finestra podem activar diversos tipus d’esdeveniment, com activar o desactivar les tecles apegaloses o les tecles modificadores que hem vist. Per a cadascun d’aquests esdeveniments podem configurar diverses accions, des de reproduir un so, mostrar el missatge en finestres emergents o registrar les pulsacions en un fitxer fins a executar ordres o pronunciar la tecla.
Filtres de teclat
Aquesta pestanya ens permet configurar les tecles lentes i de repetició:
- Tecles lentes: Es tracta d’una mesura contra les pulsacions accidentals de tecles, per exemple, quan l’usuari presenta algun tipus de tremolor. Quan activem l’opció Usa tecles lentes, per tal que una pulsació de tecla siga considerada com a tal, caldrà mantenir premuda la tecla durant el temps especificat, per omissió, 500 ms. En aquest apartat també se’ns permet fer sonar el timbre del sistema quan aquestes pulsacions es produisquen, s’accepten o es rebutgen.
- Tecles de repetició: Es tracta d’altra mesura preventiva contra pulsacions accidentals de múltiples tecles. Si activem l’opció Usa repetició de tecles, caldrà esperar el temps que indiquem (500ms per omissió) entre dues pulsacions seguides de tecles.
Gestos d’activació
Des d’aquesta finestra se’ns permet activar les opcions d’accessibilitat del teclat mitjançant gestos en lloc d’accedir als arranjaments del sistema. Aquests gestos són els següents:
Gest | Acció |
---|---|
Maj + Bloq Núm |
Activa/Desactiva el teclat com a ratolí (pròxima pestanya) |
Maj cinc vegades |
Activa/Desactiva les tecles apegaloses |
Maj durant huit segons |
Activa/Desactiva les tecles lentes |
A la secció Gestors d’activació tenim les opcions:
- Usa gestos per activar les tecles apegaloses i lentes. Amb l’opció activada podrem utilitzar els gestos indicats per activar o desactivar les tecles apegaloses i lentes.
- Desactiva les tecles apegaloses i lentes després d’un cert període d’inactivitat. Si activem l’opció, les tecles apegaloses i lentes es desactivaran al cap d’un temps. De manera predeterminada aquest temps és de 30 minuts, però el podem modificar amb el control que té situat al davall.
La secció de Notificació ens permet configurar com se’ns notifica quan s’apliquen els gestos d’activació, i ens permet:
- Fer ús del timbre del sistema sempre que s’utilitze un gest per activar o desactivar una característica d’accessibilitat,
- Mostrar un diàleg de confirmació sempre que s’active o desactive una característica d’accessibilitat del teclat, de manera que quan intentem activar opcions d’accessibilitat mitjançant gestos, ens demane confirmació abans,
- Fer ús del sistema de notificació de l’escriptori KDE sempre que s’active o desactive una característica d’accessibilitat del teclat. Aquesta opció seria equivalent a la vista a les Tecles Modificadores. De fet, el botó Configura ens portarà al mateix diàleg de configuració de les notificacions.
Navegació amb el ratolí
Aquesta pestanya ens permetrà fer ús del teclat numèric per tal de moure el ratolí:
Per tal d’activar la navegació amb el ratolí, marcarem l’opció Mou l’apuntador amb el teclat (usant el teclat numèric). Amb aquesta opció activada, podrem fer ús de les tecles d’amunt, avall, esquerra i dreta del teclat numèric per moure l’apuntador (punter del ratolí) sense necessitat de fer ús del ratolí.
Aquesta opció admet diversos paràmetres, per tal d’ajustar l’acceleració o la velocitat a la qual es mou el cursor amb el teclat. La millor opció serà provar diversos valors junt amb la persona que vaja a utilitzar l’equip.
Lector de pantalla
Aquesta pestanya ens permet configurar el lector de pantalla Orca, que ens llig i explica el que es va visualitzant a la pantalla, mitjançant un sintetitzador de veu. Inicialment, la pestanya mostra el següent aspecte:
Com podem veure, al costat del botó Configuració del llançament de l’Orca, ens apareix error dient que no s’ha pogut llançar orca --setup
. Aquest error es deu al fet que l’Orca no està instal·lat de manera predeterminada.
Així doncs, abans de configurar aquesta pestanya haurem d’instal·lar l’aplicació Orca.
Instal·lació del lector de pantalla Orca
La instal·lació del lector de pantalla Orca, es realitza a través del Gestor de paquets Synaptic, del què vam parlar a la primera unitat. Recordeu que per accedir a ell, ho fem a través del menú d’Inici > Sistema > Gestor de paquets Synaptic. Una vegada introduïda la contrasenya de l’administrador; mitjançant la cerca de paquets buscarem i localitzarem el paquet orca
, i el marcarem per instal·lar. Veurem que quan el seleccionem arrossega diversos paquets més, entre ells, el sintetitzador de veu espeak.
Una vegada estiga tot seleccionat apliquem els canvis mitjançant el botó corresponent, i esperem fins que se’ns indique que s’han aplicat els canvis i que podem tancar la finestra. Una vegada tancada aquesta finestra, ja podem també tancar l’eina Synaptic i tornar a la configuració de l’accessibilitat.
Configurant el lector de pantalla
Ara podrem ja configurar el lector de pantalla des de la pestanya corresponent. Si tornem on estàvem, veurem que encara ens apareix el mateix missatge d’error. Així i tot, ja es pot realitzar la configuració. Si eixim de l’aplicació d'Arranjaments del sistema i tornem a entrar, veurem que ja no ens apareix l’error.
Si fem clic al botó Configuració del llançament de l’Orca, se’ns obrirà una finestra de configuració amb diverses pestanyes i multitud d’opcions:
Podem explorar i provar totes les opcions que hi apareixen. D’entre totes elles, potser una de les més útils siga la pestanya de Veu, que ens permetrà configurar alguns paràmetres del sintetitzador:
Des d’aquesta finestra podrem configurar aspectes com el tipus de veu, el sistema de pronunciació, el sintetitzador de pronunciació, la persona (tipus de veu) o la velocitat i el volum de la veu. Comproveu sempre que al paràmetre Persona teniu configurada la veu corresponen a l’idioma que esteu utilitzant. Per defecte, agafarà la que tinguem configurada a la configuració regional del sistema, però podem canviar-la.
Recordeu que per tal que els canvis s’apliquen de forma correcta, caldrà eixir i tornar a entrar a la sessió d’usuari.
Amb aquesta opció activada, per exemple, podem prémer la drecera de teclat per obrir el menú principal (Alt+F1
), i movent-nos dins d’ell amb les fletxes, veurem com se’ns van pronunciant les diferents entrades del menú.