4. Gestió de programari

Les aplicacions es componen de diversos fitxers, tant executables com de configuració o recursos, com puguen ser les imatges, icones, o documents. Quan instal·lem una aplicació, tots aquests recursos s’ubiquen al seu lloc respectiu dins el sistema.

La forma que tenen els sistemes GNU/Linux de distribuir i gestionar les aplicacions és mitjançant el que es coneixen com paquets. Un paquet és un fitxer comprimit, que conté, a més dels fitxers necessaris informació sobre aquest (versió, desenvolupador, web, etc.).

El sistema de paquets utilitzats de forma natural en Ubuntu i per tant en LliureX és del format Debian, un fitxer comprimit amb extensió .deb, que conté tota aquesta informació i els fitxers.

Als últims anys, s’han incorporat altres sistemes de distribució de paquets, com el format Snap o Appimage, que presenten menys problemes pel que fa a dependències amb altres paquets, però que poden tindre un pes considerablement superior als .deb.

4.1. Com obtenim el programari?

Si recordem, una de les llibertats del programari era la llibertat de distribuir i compartir el programari. Això possibilita la creació de grans magatzems de programari lliure, als quals podem accedir a través d’una aplicació i buscar tot allò que necessitem. Aquests magatzems reben el nom de repositoris o Dipòsits de programari.

Al nostre sistema tindrem diverses eines per tal d’obtenir programari dels repositoris. Algunes d’elles per línia d’ordres i altres amb interfície gràfica. Anem a veure les principals eines que tenim disponibles amb interfície gràfica.

Abans de començar: LliureX Up

LliureX Up és l’actualitzador de LliureX, pel que no és en sí una eina per obtenir programari nou, sinó per actualitzar el que ja tenim.

Quan hi ha actualitzacions disponibles, LliureX Up ens ho indicarà a la safata del sistema, i ens permetrà descarregar i instal·lar totes les noves versions del programari que ja tenim instal·lat.

És una bona pràctica mantenir actualitzat el nostre sistema, tant per les actualitzacions de seguretat que resolen problemes del programari que tenim instal·lat, com per noves funcionalitats.

Per tal d’accedir al LliureX Up, ho farem a través del menú d'Inici > Administració de LliureX > Actualitzador de LliureX:

LliureX Up

Només llançar l’actualitzador, es realitzaran diverses accions per tal de refrescar totes les llistes de paquets disponibles als repositoris. El sistema de paquets, manté unes llistes amb tot el programari disponible als repositoris, i el primer que fa LliureX Up en iniciar-se és actualitzar aquestes llistes. Després compara les aplicacions que tenim instal·lades amb aquestes llistes, per detectar si hi ha versions noves per instal·lar.

LliureX Up

En cas que el sistema estiga actualitzat ens ho indicarà:

LliureX Up

Si tenim alguna actualització disponible, el sistema ens mostrarà la versió actual de LliureX (cada actualització de qualsevol paquet als repositoris de LliureX implica un canvi en la versió general). A la següent imatge podem veure que tenim la versió 19.200727, però està disponible la 19.200731.1. També ens diu que tenim 4 paquets per actualitzar (podem veure quins són amb el botó Visualitza els paquets) i la grandària d’aquesta actualització.

LliureX Up

Quan fem clic al botó Actualitza ara, començarà l’actualització dels paquets, i ens avisarà quan acabe:

LliureX Up

Ara ja només ens queda tancar la finestra i ja tindrem el nostre sistema i la llista de paquets completament actualitzada.

Ara sí, passem a continuació a veure les diferents eines que tenim per tal de descarregar programari a LliureX.

Synaptic

L’eina Synaptic ens permet buscar i instal·lar paquets en format .deb, i ha estat una de les principals eines d’instal·lació de programari a LliureX des dels inicis.

Per tal d’iniciar el Synaptic, ho farem a través del menú d'Inici > Sistema > Gestor de Paquets Synaptic.

Accés a Synaptic

Només obrir l’aplicació ens demanarà que introduïm la nostra contrasenya, per assegurar-se que som un administrador del sistema (ja que només l’administrador podrà instal·lar programes al sistema):

Accés a Synaptic

Una vegada introduïm la nostra contrasenya, se’ns mostrarà la finestra principal de Synaptic:

Synaptic

Come es mostra a la imatge, disposem de diverses seccions a l’aplicació. Les que més útils ens seran serà la barra d’eines i la llista de paquets.

Si ens fixem en la Barra d’eines, el primer botó que apareix és el de Refresca. Aquest botó realitza una operació que ja coneixem, i és que actualitza la llista de paquets disponibles (el primer dels passos que fa el LliureX Up).

Des d’aquesta eina, podem també actualitzar les aplicacions gestionades en format .deb. Si volguérem fer una actualització, faríem clic al botó Marca les actualitzacions, de manera que Synaptic marcarà per actualitzar totes les aplicacions que estiguen desactualitzades. Si només volem actualitzar des del Synaptic, farem clic en Aplica i el nostre sistema s’actualitzarà.

Finalment, ens centrem en el botó Cerca de la barra d’eines. Si fem clic en ell, se’ns obrirà un diàleg on podrem introduir el nom o alguna paraula de la descripció del paquet que estem buscant:

Synaptic

A la imatge de l’exemple hem escrit el text “Casimir”, per buscar l’editor de text Casimir Editor, per a alumnes amb problemes de dislèxia (Veurem aquesta aplicació a la pròxima unitat).

Si fem clic en Cerca, ens apareixerà la llista de paquets que coincideixen amb els criteris indicats, i fent doble clic a l’aplicació, ens permetrà marcar-la per instal·lar-la.

Una vegada marcades totes les aplicacions a instal·lar o actualitzar, recordeu que cal fer clic en Aplica per tal de fer la instal·lació i/o actualització.

Discover

L’eina Discover és el gestor de programari per defecte de l’escriptori Plasma de KDE, i ens permet instal·lar les aplicacions catalogades en aquest escriptori.

Per tal d’obrir el Discover, ho fem també a través del menú d'Inici > Sistema > Discover

Accés a Discover

La interfície del Discover és una miqueta més senzilla que la del Synaptic, i en ella podem distingir:

  • Una barra de cerca per introduir directament el nom o part de la descripció per buscar una aplicació,
  • Un cercador d’aplicacions, organitzades per categories, on també se’ns permet buscar complements d’aplicacions, com puguen ser paquets de personalització o temàtica d’aplicacions, o bé Complements de Plasma, com puguen ser nous estris, temes, etc.

Accés a Discover

Tinguem en compte que el Discover té accés als repositoris catalogats pel propi Plasma. Si busquem, per exemple Casimir a la barra de cerca, veurem que ara no ens troba l’aplicació, ja que aquesta no està catalogada per KDE.

Amb el Discover, una vegada hem trobat l’aplicació que volem, només caldrà fer clic al botó Instal·lar per descarregar-la i instal·lar-la al nostre equip.

LliureX Store

La LliureX Store facilita la instal·lació d’aplicacions de diferents origes i formats (.deb, Snap, Appimage)

Per accedir a la LliureX Store ho farem a través del Menú d'Inici, bé a través de l’accés directe de la barra de favorits de l’esquerra, o bé a través del submenú Administració de LliureX > LliureX Store:

Accés a la LliureX Store

Al següent gràfic veiem les diferents vistes que se’ns poden presentar a la LliureX Store:

Accés a la LliureX Store

  • Disposem d’una Vista Principal, on se’ns mostra:

    • Una barra superior amb el menú desplegable de navegació, i un quadre per buscar aplicacions,
    • Una secció d'aplicacions destacades,
    • Una secció amb les diferents Categories en què es troba organitzat el programari.
  • Si fem click al desplegable del Menú de navegació, se’ns mostrarà aquest menú, amb accessos a la Vista d’Inici, per si estem en altra finestra, a Les nostres aplicacions, amb les aplicacions instal·lades al sistema, i una llista amb les Categories de programari, equivalent a les que ens apareixen a la vista principal.

  • Quan fem clic amb el ratolí sobre una categoria, tant des del Menú de Navegació com des de la vista principal, accedirem a la Vista de la Categoría en qüestió, la qual ens mostrarà:

    • Un menú a l’esquerra amb les subcategories, i
    • Una llista d’aplicacions corresponents a la categoria.
  • Quan fem clic en una aplicació, se’ns obrirà una Vista d’aplicació, amb una descripció d’aquesta (sovint en anglès), i els detalls de la instal·lació (versió, categoria, llicència i mida), així com, a la part inferior una llista d’aplicacions relacionades amb ella. També veurem un botó per tal d’instal·lar l’aplicació, prèvia autenticació com a administradors. En cas que es tracte d’una aplicació ja instal·lada se’ns donarà l’opció d’obrir l’aplicació o desinstal·lar-la.

A l’apartat final Més Informació disposeu d’enllaços a la wiki amb més detalls sobre la LliureX Store.

Programari al zero-center

L’aplicació Zero Center és una eina què ens permet configurar certs aspectes de LliureX, respecte a la seua configuració i funcionalitat. Es tracta d’una eina molt potent i amb moltes funcionalitats, però ara ens centrarem només en la possibilitat d’instal·lació de programari i recursos.

Per tal d’accedir al Zero Center, podem fer-ho a través del menú d’inici, tant des del seu accés directe a la barra de Favorits com des del submenú Administració de LliureX > Zero Center, centre de control de LliureX:

Accés al Zero Center

Existeixen certes aplicacions, que no es distribueixen de forma estàndard, o que no es troben a cap repositori o dipòsit de programari, sinó que cal accedir a la seua web i descarregar-la, o que requereixen realitzar certes adaptacions del sistema perquè funcionen correctament.

D’entre les diferents categories (Sistema, Configuració, Suport, Programari, Internet i Recursos), la que ens interessa ara per ara és la de Programari.

Zero Center

En ell podrem veure les diverses aplicacions que és capaç d’instal·lar. Entre elles podem trobar aplicacions com l’instal·lador d’Adobe Flash, Google Earth, o la que utilitzarem en unitats posteriors, l'AraSuite.

Si ens fixem, a sobre del banner de cada aplicació hi apareix un indicador dient si l’aplicació està instal·lada (configurat) o no ho està (Sense configurar). Quan passem el ratolí per sobre cada aplicació, veuem també una breu descripció d’aquesta:

Zero Center

Si volem instal·lar-la, només caldrà fer clic per obrir l’instal·lador EPI (Easy Package Installer) que s’encarregarà de la instal·lació:

Zero Center

Gestió dels repositoris d’APT: Repoman

Finalment, anem a veure l’eina Repoman (Repository Manager). Aquesta no és una eina per instal·lar paques, sinó per gestionar els diferents repositoris o dipòsits de programari configurats al nostre ordinador.

Al nostre sistema, podem tindre tants repositoris configurats com desitgem. De manera predeterminada, a LliureX només tindrem configurats els dipòsits de programari de LliureX, però podem configurar tots els què desitgem.

Per tal d’accedir a l’eina, ho fem a través del menú d'Inici > Administració de LliureX > RepoMan, o directament buscant-lo a la barra de cerca del menú d’inici.

Zero Center

La primera pantalla que ens mostra l’eina és la d'Opcions, amb enllaços a les diferents seccions, les quals també se’ns mostren al quadre de l’esquerra. Les diferents opcions disponibles que tenim són:

  • Gestionar els repositoris per defecte, on podrem:

    • Activar o desactivar els repositoris de LliureX des d’Internet (de manera predeterminada en la versió d’escriptori estan activats)
    • Activar o desactivar els repositoris de LliureX des d’un Mirror o Rèplica del centre. Si treballem en un model de centre i disposem d’una rèplica dels repositoris de LliureX al servidor, aquesta seria l’opció més adequada.
    • Activar o desactivar els repositoris d’Ubuntu. De manera predeterminada estan desactivats, i podem activar-los si necessitem programari d’Ubuntu que no estiga a LliureX. En cas que un paquet estiga tant als repositoris d’Ubuntu com als de LliureX, tindrà preferència el del repositori de LliureX, encara que hi haja una versió més actualitzada a Ubuntu.
  • Gestionar repositoris personalitzats, on podrem configurar altres repositoris externs a LliureX i a Ubuntu. Per afegir un nou repositori fem clic al botó que hi ha a sobre el requadre dels repositoris, i afegim la seua adreça web, junt amb el nom i una descripció. En principi, no haurem d’afegir cap repositori extern, ja que les aplicacions amb què treballarem es troben als repositoris per defecte. De tota manera, si ho necessitàrem en algun moment, explicaríem en detall com fer-ho.

  • Eines del sistema, des d’on podrem actualitzar les llistes de programari, llançar l’actualitzador LliureX Up o la LliureX Store.

Zero Center

Més informació

Com hem comentat al principi, la Wiki és la millor font d’informació que podem trobar-nos sobre LliureX. Respecte a la instal·lació de programari què hem vist en aquest apartat, podeu consultar els següents articles, que tot i basar-se en versions prèvies de LliureX, ens poden ser de gran utilitat.