2. Obtenció i instal·lació de LliureX
La millor forma de treballar amb LliureX és tindre’l instal·lat a l’ordinador, ja que aprofitem tots els recursos d’aquest. Des de la versió 19.07 de LliureX (juliol 2020), també tenim disponible LliuWin, un instal·lador de LliureX com si es tractara d’una aplicació per a Windows. Una altra opció, tot i que amb les limitacions esperables de compartir els recursos de l’ordinador és fer ús de màquines virtuals.
Per tal de realitzar aquest curs, necessitareu una instal·lació de LliureX als vostres ordinadors. Anem a veure les diferents opcions que teniu al vostre abast perquè escolliu la que més us convinga.
2.1. Instal·lació de LliureX a l’ordinador
Com hem comentat, la millor manera de treballar amb LliureX és tindre’l instal·lat al nostre ordinador. El procés general per a això serà el següent:
- Obtenció d’una imatge ISO de LliureX des de la web
- Creació d’un USB d’arrencada amb LliureX
- Arrencada des d’USB i instal·lació del sistema
Cal tindre en compte que si volem instal·lar LliureX a un ordinador que ja té un sistema operatiu prèviament instal·lat, com puga ser Windows, ens haurem d’assegurar de tindre espai suficient en disc per instal·lar LliureX. Tot i que una instal·lació neta ocupa uns 13 GB, sería convenient disposar d’un mínim de 20-30 GB lliures al disc.
2.1.1. Obtenció de la ISO de LliureX
Per tal de descarregar LliureX, accedirem a la secció de descàrregues de la pàgina web de LliureX:
En aquesta pàgina, veurem que podem descarregar qualsevol Sabor de les diferents versions de LliureX.
Per descarregar la versió d’escriptori, obrirem el desplegale corresponen al sabor (la barra amb el text Escriptori i el signe +), i després en el botó de decàrrega del sistema en 64 bits:
Una vegada fem clic, s’iniciarà la descàrrega al nostre ordinador. Això pot tardar un temps, ja que es tracta d’un fitxer d’un pes considerable.
El fitxer descarregat, serà un fitxer amb extensió .iso, que haurem de bolcar sobre una memòria USB amb espai suficient, per arrancar el nostre ordinador amb ell.
2.1.2. Creació d’un USB d’arrencada
Una vegada disposem de la imatge .iso descarregada, haurem de bolcar-la a un dispositiu de memòria USB. Com que aquest fitxer ocupa 3.3 Gb, amb una memòria USB de 4 GB deuria ser suficient, però podem utilitzar-ne una de major capacitat. Cal tindre en compte que aquesta memòria USB s’utilitzarà de forma exclussiva per al bolcat de la imatge, pel que qualsevol fitxer que continga serà esborrat.
Als següents punts, anem a veure com generar aquest USB d’arrencada tant des de LliureX com des de Windows.
Creació de l’USB d’arrencada amb LliureX/Ubuntu
Si volem crear l’USB d’arrencada des d’un ordinador amb LliureX o Ubuntu, ho farem a través de l’eina Startup Disk Creator. A la wiki de LliureX tenim descrit aquest procés.
El que haurem de fer és buscar aquesta aplicació des del menú d’inici (Sistema > Startup Disk Creator) i executar-la:
La pantalla principal d’aquesta aplicació ens mostra dos seccions: la part superior, amb la llista d’imatges iso que coneix l’aplicació (Imatge de Disc Font), i la part inferior (Disc a utilitzar), amb la llista de memòries USB connectades en eixe moment. Per tal de crear l’USB d’arrencada, haurem de tindre’l connectat abans d’iniciar l’aplicació per a què aquesta el detecte.
Inicialment, si no ens apareix el fitxer .iso que hem descarregat en la llista superior, farem clic en Altres, i buscarem dins el nostre ordinador la imatge que hem descarregat (generalment a la carpeta de Descàrregues).
Fet açò, ens haurem d’assegurar que tenim a la part superior seleccionada la imatge de LliureX que hem descarregat, i a la part inferior seleccionat el dispositiu sobre el què volem crear la imarge. Si tot és correcte, haurem de fer clic al botó Crea un disc d’arrencada per iniciar el procés.
En aquest moment, després d’un possible misstge advertint de la pèrdua de dades de la memòria USB, se’ns mostrarà una barra amb el progrés de la creació. Quan estiga finalitzant, és possible que hajam d’introduïr la contrassenya de l’usuari administrador, per tal de fer l’USB arrancable.
Finalment, ens mostrarà la següent finestra indicant que ha finalitzat el procés.
Amb això ja tindrem l’USB preparat per arrancar l’ordinador amb un sistema live de LliureX.
A l’article de la wiki se’ns comenta també, com a alternativa, com realitzar aquest procés des de la línia d’ordres. Aquest procés es basa en ordre des de la terminal, i requereix d’alguns coneixements més avançats, però en ocasions, pot ser-nos útil en casos en què la creació de l’usb de forma gràfica dóne problemes (bé pel format d’algunes imatges iso, o bé per qüestions d’espai a la memòria).
Creació de l’USB d’arrencada des de Windows o Mac
Per tal de crear el disc d’arrencada USB des d’altres sistemes, com Windows, MacOS, o fins i tot GNU/Linux (si no volem utilitzar l’Startup Disc Creator), farem ús de l’eina Etcher.
Per a això, el primer que haurem de fer és accedir a la seua web https://www.balena.io/etcher/, i descarregar-lo per al nostre sistema.
Una vegada descarregat, excutem l’instal·lador, acceptem la llicència i en breu tindrem l’accés directe a Etche al nostre escriptori.
L’ús d’aquesta eina és bastant senzill, i consta de tres senzills passos:
- Fem clic a la prmiera icona Flash from image i seleccionem el fitxer .iso que hem descarregat.
- Fem clic sobre Select Drive, per tal d’escollir el dispositiu USB sobre el que volem bolcar la imatge.
- Finalment fem clic al botó Flash per fer bolcar la imatge que hem seleccionat sobre el dispositiu escollit.
Amb això, ja tindrem un dispositiu USB preparat per arrancar en mode Live i provar o instal·lar LliureX amb ell.
2.1.3. Arranc des de l’USB i instal·lació de LliureX
El següent pas és arrancar el nostre ordinador des del dispositiu USB què hem creat. Per a això haurem d’engegar el nostre ordinador amb la memporia USB connectada, i accedir al menú d’arrencada del sistema.
Cada fabricant utilitza una tecla diferent per tal d’accedir al menú d’arrencada. A la següent taula es mostren les tecles més habituals per tal d’accedir al menú d’arrencada per a diferents fabricants:
Marca de l’ordinador | Tecla d’accés al menú d’arrencada (Boot Menu) \newline Quan encenem l’ordinador, haurem de prémer… |
---|---|
Acer | F12 |
Asus | Esc o F8, segons models |
Dell | F12 |
Fujitsu | F12 |
Gateway | F12 |
HP | Esc |
Huawei | F12 |
Intel NUC | F10 |
Lenonvo | F12 |
Samsung | Esc |
Sony | F11, Esc, F10 segons models |
Toshiba | F12 |
Quan reiniciem l’ordinador i premem la tecla corresponent al nostre equip, se’ns mostrarà un menú similar al següent, al què haurem d’indicar que volem arrancar des de l’USB que hem creat:
Una vegada seleccionada l’opció, arrancarem des de l’USB, que ens carregarà una versió Live de LliureX per tal de poder provar-lo i instal·lar-lo.
Veiem a continuació les diferents pantalles que se’ns presenten i les diferents opcions d’instal·lació que tenim:
- Pantalla d’arrancada de LliureX Live: En aquesta primera pantalla quan arranquem des de l’USB haurem de prémer una tecla per tal d’iniciar la sessió Live de LliureX. Si no polsem cap tecla, el sistema s’iniciarà des del disc dur de l’ordinador.
- Menú d’inici del sistema Live, amb diferents opcions, com fer un testeig de memòria o comproar si el CD/USB d’instal·lació té defectes. Triarem l’opció Proveu LliureX sense instal·lar-lo, per iniciar el mode live i des d’ell començar la instal·lació.
En cas que tinguem el mode UEFI activat al nostre ordinador, és possible que aquestes opcions d’arrencada canvien, donant opció a iniciar LliureX Live en mode UEFI o bé a instal·lar directament el sistema. En aquest cas, podem bé llançar directament l’instal·lador o bé arrancar la sessió Live, i des d’aquesta instal·lar LliureX directament. Disposeu d’un extens article a la wiki de LliureX sobre què és UEFI i com activar-lo i desactivar-lo a l’ordinador.
- LliureX Live: S’iniciarà LliureX en mode Live des de l’USB, i a partir d’aci podrem iniciar la instal·lació. Per a això farem doble clic a la icona Instal·la la versió LliureX que apareix a l’escrptori.
- Instal·lador de LliureX: Ara s’iniciarà l’instal·lador de LliureX. La primera finestra d’aquest assistent d’instal·lació ens demanarà quin idioma desitgem per a la instal·lació i el sistema.
- Selecció de la distribució del teclat, en aquest cas, triarem la Disposició en Espanyol i la variant del català per tindre habilitat el punt volat (el de la ela geminada l·l).
- Selecció de la distribució de l’escriptori, on podrem triar quina aparença volem donar-li al nostre escriptori LliureX. Tenim dues opcions. La primer és la distribució per defecte (Default Layout), amb una barra superior i el dock a la part inferior, tal i com s’ha estat treballant a les últimes versions de LliureX. La segona opció és una distribució més clàssica (Classic Layout) amb una única barra a la part inferior. En principi escollirem la distribució per defecte.
- Tria de programari addicional, en principi no haurem d’instal·lar aquest programari per defecte, pel que no marcarem res i polsarem en Continua.
- Complements del sistema, des d’on podrem habilitar el suport de flash, així com l’enviament d’estadístiques d’ús de LliureX de forma anònima i el servei d’inventari, per recollir informació del maquinari. Al nostre cas, deixarem marcat el suport de flash i l’ús d’estadítiques.
- Tipus d’instal·lació. Aquest és un dels punts més delicats de la instal·lació, i és on decidirem la part de disc dur que anem a dedicar a LliureX. El propi particionador ja ens suggerirà la distribució que considere més adequada segons l’espai que trobe disponible al disc dur baix l’opció de particionament guiat.
Quan parlem de particions fem referència a les parts en què dividim, de forma lògica un disc dur, de manera que és com si tinguérem tants discs durs com particions. Cada sistema operatiu necessita ubicar el seu sistema de fitxers en una d’aquestes particions. En aquesta finestra de Tipus d’instal·lació tenim diverses opcions per tal de fer aquestes particions:
-
Guiat - redimensiona disc i utilitza l’espai lliure, que serà l’opció recomanada, sempre que el particionador trobe espai suficient al disc com per fer la instal·lació. A la instal·lació d’exemple que estem fent s’ha utilitzat aquest sistema, sobre un disc que ja tenia diverses particions. El sistema ha detectat la partició on més espai disponible hi havia i ens ha suggerit reduir aquesta i crear-ne una nova per instal·lar LliureX. Com veiem a la imatge, se’ns mostra l’estat actual del disc, i com quedaria després de fer la nova partició. En aquesta barra de baix, fixeu-vos que apareix una fletxa doble entre la partició que anem a redimensionar i la nova per si volem ajustar els espais. Si desitgeu ajustar l’espai, recordeu-vos de deixar uns 20GB per a la partició amb LliureX.
-
Guiat - utilitza el disc sencer. En aquest cas, s’esborraria tot el contingut que tinguérem al disc, i l’utilitzaria completament per a LliureX.
-
Guiat - utilitza el disc sencer i configura LVM, és semblant a l’anterior però utilitzant volums lògics ( LVM, Logical Volume Manager), que gestiona diverses particions com si es tractara d’una.
-
Guiat - utilitza el disc sencer i configura LVM xifrat, que seria com l’anterior, però xifrant el disc.
-
Manual, és l’opció més versàtil i potent, ja que ens permet gestionar les particions al nostre gust, i per tant, la més perillosa si no sabem ben bé què estem fent.
El més recomanable, serà doncs, seguir el mode guiat que ens suggereix el reparticionament del disc.
Una vegada triem el tipus d’instal·lació ens mostrarà el següent missatge advertint que es van a fer canvis al disc, i demanant confirmació:
Una vegada li donem a Continuar el sistema començarà a instal·lar-se, mentre segueix l’assistent per tal de configurar el sistema.
- Selecció de la ubicació. La següent finestra ens pregunta la regió on estem, per tal d’establir el fus horari correctament. A la part inferior de la finestra, podrem veure el progrés de la instal·lació.
- Configuració de l’usuari primari. En la següent finestra configurarem el nom de l’usuari primari (que tindrà permís d’administrador), la seua contrasenya i així com el nom del sistema. A més, determinarem si cal una contrassenya per entrar a l’ordinador. Indicarem el nostre nom, el nom d’usuari que utilitzarem, la nostra contrasenya (dues vegades) i que sí que volem una contrasenya per entrar.
12 . Últims passos de la instal·lació. Una vegada configurat el sistema, aquest segueix amb la seua instal·lació. Mentre ho fa, ens mostra les principals novetats de la versió. Ara haurem d’esperar una estona per tal que el sistema estiga instal·lat per complet.
- Quan finalitza la instal·lació per complet, ens mostra la següent finestra informant-nos, i demanant-nos si volem reiniciar l’equip o seguir amb la prova. Triem l’opció de reiniciar, i llevem l’USB quan ens diga el sistema. Quan l’ordinador s’inicie de nou, ens mostrarà el menú d’inici, al qual podrem triar quin sistema operatiu iniciar.
- Pàgina de la wiki de LliureX sobre la instal·lació: https://wiki.edu.gva.es/lliurex/tiki-index.php?page=Instal%C2%B7laci%C3%B3+de+LliureX+16&highlight=instal%C2%B7laci%C3%B3+lliurex
2.2. Instal·lació de LliureX sobre Windows: LliuWin
Si no desitgem dedicar una partició del disc a LliureX, des de LliureX 19.07 podem fer ús de LliuWin.
LliuWin és un instal·lador de LliureX per a Windows, de manera que es puga provar sense córrer el risc de perdre informació durant el formatat o particionament. La idea és instal·lar LliureX i poder desinstal·lar-lo com si es tractés d’una aplicació més de Windows. Per a això fa ús d’una imatge de LliureX ubicada com a un fitxer sobre el mateix sistema de fitxers de Windows. No es tracta per tant d’una virtualització de LliureX, sinò d’una instal·lació en sí, amb la diferència que en lloc de dedicar una partició del disc, aquesta s’instal·la sobre un fitxer de Windows, i és aquest qui s’encarrega d’engegar-la o d’engegar Windows. La principal diferència pel que fa al rendiment enfront d’un sistema instal·lat és que aquest últim descansa sobre el sistema de fitxers de Windows, el que fa que no siga òptim.
El procés d’instal·lació de LliuWin consta de dos passos genèrics:
- Descàrrega i instal·lació de LliuWin Installer
- Execució de LliuWin Installer per descarregar la imatge de LliureX
2.2.1. Descàrrega i instal·lació de LliuWin
Per tal d’obtenir l’instal·lador de LliuWin, haurem d’accedir a la seua pàgina a Github, i descarregar el fitxer instal·lador lliuwin_installer_x64.msi
:
Una vegada descarregat, executem l’instal·lador. Si ens apareix un misstge de protecció de Windows semblant al següent, triarem Ejecutar de todas formas, que ens apareix quan fem clic en Más información.
Ara deixem que el programa realitze canvis a l’equip:
I ens apareixerà la següent icona a l’escriptori (i també al menú d’aplicacions):
Amb açò tindrem instal·lat LliuWin Installer, que ens permetrà instal·lar LliureX sobre Windows.
2.2.2. Descàrrega i instal·lació de LliureX amb LliuWin Installer
Per tal d’iniciar l’instal·lador, fem doble clic a l’accés directe de LliuWin, i seleccionem, quan ens pregunte, que volem permetre que l’aplicació realize canvis al dispositiu:
La finestra principal de l’instal·lador ens mostrarà algunes opcions sobre la instal·lació de LliureX, com són la unitat de disc sobre la que volem descarregar la imatge (al nostre cas C:
), l’idioma en què volem LliureX, que ocupa la instal·lació, i quin entorn d’escriptori volem (LliureX)
Farem clic en instal·lar per començar la instal·lació. Aquest procés pot ser bastant lent, ja que ha de descarrgar tot el sistema.
Quan acabe la descàrrega haurem de reiniciar per finalitzar l’assistent de configuració:
I quan arranquem Windows, ens demanarà quin dels dos sistemes arrancar:
Amb açò hem aconseguit realitzar una instal·lació de LliureX sobre un ordinador sense necessitat de fer particions del disc dur, com si es tractara d’una aplicació més. En el moment en què vulguem desinstal·lar-lo, ho férem d’igual manera com si es tractara d’una aplicació Windows.