1. Què és LliureX
LliureX és la distribució GNU/Linux desenvolupada per la Generalitat Valenciana per tal de facilitar l’accés a les TIC a la comunitat educativa.
El projecte LliureX va nàixer el 2004, i actualment es troba present a tots els centres públics del País valencià, en més de 120.000 equips i servidors. L’any 2019 va rebre el premi Open Awards a la innovació tecnològica en el camp de l’educació1, i s’ha convertit en un referent respecte a distribucions educatives basades en programari lliure a escala mundial.
1.1. Programari lliure?
Quan parlem de programari lliure, fem referència a tot aquell programari del qual podem estudiar-ne el codi font, modificar-lo, utilitzar-lo amb qualsevol finalitat i redistribuïr-lo.
Per entendre millor aquests conceptes, podem fer un símil amb el món de la cuina. El programari o software en anglès, podria ser un plat, i el codi font seria la recepta per elaborar aquest. Amb aquestes premisses, podem tindre dues visions de què seria la cuina:
- Aquella que guarda en secret la recepta, per tal que ningú la puga copiar i mantenir-ne l’exclusivitat del plat, o bé
- Aquella que publica els ingredients i el procediment pe fer-la, de manera que nosaltres la podem cuinar a casa, la podem adaptar o modificar al nostre gust, i la podem redistribuir per tal de fer-la arribar a altres per tal que la tasten o milloren. A més, com que tenim la llista d’ingredients, podem saber si hi ha algun al·lergen present.
Tornant al món del programari, la primera visió seria aquella que es correspon al programari propietari, del que no en coneixem el codi font, i del que no podem saber com treballa ni què fa amb les nostres dades personals. El segon punt de vista seria el que es correspondria al programari lliure, on tot el codi és públic i obert, de manera que sabem com treballa, què fa amb les nostres dades, i podem aplicar-li qualsevol millora o adaptació.
Les quatre llibertats del programari lliure
Tot programari és lliure si ens aporta les següents llibertats:
- Llibertat d’utilitzar el programari amb qualsevol finalitat,
- Llibertat d’estudiar el codi font i modificar-lo per adaptar-lo a les pròpies necessitats,
- Llibertat per distribuir-lo com i a qui vullguem,
- Llibertat per fer millores i fer-les públiques, de manera que es beneficie tota la comunitat.
1.2. Què aporta LliureX
LliureX és una variant del sistema operatiu GNU/Linux Ubuntu, modificada, millorada i adaptada a l’ecosistema educatiu valencià. LliureX és codi lliure, i a més del sistema operatiu de base, incorpora una gran varietat d’aplicacions educatives, adaptacions i desenvolupaments propis, per tal de facilitar la tasca docent, de manteniment i d’administració d’equips als docents.
D’entre les principals característiques que aporta LliureX, podem destacar:
- És fàcil d’utilitzar i configurar,
- Suporta diversos idiomes, amb el valencià com a llengua destacada. En aquest punt, cal dir que a més de la traducció al valencià del mateix sistema s’ha col·laborat amb la traducció de parts d’Ubuntu, s’ha treballat conjuntament amb Softvalencià per a la traducció de diverses aplicacions, entre elles LibreOffice, i s’ha col·laborat també amb institucions com ARASAAC, en la traducció del banc de pictogrames i la futura web.
- Inclou una bona col·lecció d’aplicacions educatives organitzades per nivells i per a tots els àmbits.
- Inclou recursos educatius: activitats jclic, html, etc.
- Incorpora eines de creació d’Objectes Digitals Educatius (ODE): per a crear activitats amb diferents formats.
- Estalvia els costos de les llicències de programari i moltes hores de manteniment, al ser un sistema menys vulnerable a malware i pirates informàtics,
- Optimitza de la dotació informàtica de centre, i ens pot aprofitar per reutilitzar equips vells, ja que està dissenyat per consumir menys recursos que altres sistemes operatius propietaris
- A més del sistema operatiu per equips individuals, aporta tot un model d’aula i de centre, de manera que centralitza en servidors totes les dades del centre, i facilita la gestió remota dels equips.
1.3. Versions i sabors de LliureX
LliureX llença actualitzacions completes del sistema aproximadament cada dos anys, basant-se en l’última versió LTS (Long Term Support d’Ubuntu). L’última versió completa, basada en Ubuntu 18.04 és LliureX 19. A més, els anys que no s’actualitza completament el sistema de base, es realitza una actualització completa del programari, i s’afegeixen millores, però sense canviar aquest sistema de base. L’última versió, LliureX 20, utilitza doncs la mateixa base que LliureX 19, però amb moltes millores afegides.
Per altra banda, cada versió té diferents Sabors. Podem dir que els sabors són adaptacions de LliureX als diferents contextos educatius en què es vagen a implantar. Així, els diferents sabors que presenta LliureX són:
- LliureX Escriptori: Pensada per a ordinadors autònoms (no connectats a cap servidor), i amb un subconjunt d’aplicacions orientades principalment a secundària i batxillerat.
- LliureX Infantil: Pensada també per a ordinadors autònoms, però amb una selecció de programari per defecte més orientada a alumnes d’infantil i els primers cursos de primària.
- LliureX Música: Versió d’escriptori pensada per als ordinadors de l’aula de música, amb programari específic per al tractament, l’edició i la composició d’àudio.
- LliureX Pime: Versió d’escriptori reduïda, sense aplicacions educatives, i pensada per a xicotetes i mitjanes empreses que desitgen introduir-se al món del programari lliure.
- LliureX Servidor: Pensada per als servidors del centre, que centralitzen la gestió, donen suport a clients lleugers (com els ordinadors de la biblioteca), i emmagatzemen la informació dels usuaris del centre.
- Client: Versió d’escriptori que depèn d’un servidor, de manera que es connecta a aquest per tal de validar els usuaris i guardar en ell les dades. La versió Servidor i Client estan pensades per implantar-se al model de centre, on es dependrà d’un o diversos servidors centrals, i la resta d’ordinadors del centre seran clients. D’aquesta manera, ens connectem des d’on ens connectem, tenim disponibles les nostres dades.
- FP: Des de la versió de LliureX 19.07 (Juliol 2020) també es disposa d’un sabor pensat per a cicles formatius, sense les aplicacions educatives orientades a primària i secundària, i amb una selecció de programari de gestió empresarial.
En aquest curs, utilitzarem la versió d’Escriptori, i si hem d’utilitzar programari preinstal·lat en altre sabor, veurem com fer-ho a la nostra instal·lació.
1.4. LliureX i la inclusió
Des dels seus inicis fins al dia d’avui, LliureX ha acompanyat els centres en la seua transformació digital, i tenint en especial consideració aquella part de l’alumnat que presenta necessitats educatives especials o dificultats d’aprenentatge.
Amb la finalitat d’acostar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a l’alumnat amb necessitats educatives especials, i convertir-les en un element integrador i innovador, la Conselleria d’Educació, a través de la D.G. d’Innovació Tecnològica Educativa, va posar en marxa el pla INTEGRA-TIC entre els anys 2008-2010. Aquest pla contemplava dotar les aules dels centres d’Educació Especial de pissarra digital, canó projector i ordinador amb LliureX. Les dimensions de la pissarra, faciliten el treball als alumnes amb problemes motors o dificultats grafomotrius, o bé alumnes que per les seues característiques cognitives, no saben utilitzar el ratolí. A més, la PDI també presentava moltes possibilitats de treball: des de les rutines diàries, fins activitats d’aprenentatge més actives i participatives.
LliureX va estar present durant tot aquest procés amb l’adaptació i millora d’eines per al treball amb pissarres digitals com el Notebook o el desenvolupament d’aplicacions pròpies d’accessibilitat com l’eina MiniScreen per al control de la PDI per part d’alumnes amb problemes de mobilitat.
Tot i aportar una gran millora, el sistema no era perfecte. Amb el temps, s’ha hagut de millorar i adaptar a les noves circumstàncies amb l’aplicació del model de centre i han aparegut nous reptes, com la integració de les tauletes digitals a l’aula.
Ara com ara, les possibilitats que ofereix LliureX pel que fa al món de la inclusió es poden resumir en:
-
Aplicacions del sistema i de tercers adaptades i incloses a LliureX:
- Entorn d’escriptori Accessible,
- Eina Eviacam per controlar el ratolí amb el moviment del cap,
- AraSuite, que inclou l’AraWord i el Tico, amb els pictogrames d’ARASAAC
-
Eines desenvolupades específicament per a LliureX:
- LliureX Miniscreen, per al control de la PDI per a alumnes amb mobilitat reduïda,
- Casimir Editor, editor de text per a alumnes amb dificultats d’aprenentatge com la dislèxia,
- ClassJam, o l'Assemblea d’aula, per treballar l’Assemblea de l’aula amb la PDI
- CloudBook, per realitzar tota mena de recurs educatiu,
-
A més, s’ha col·laborat amb altres projectes, entre ells:
- Portal Aragonès de Comunicació Alternativa i Augmentativa (ARASAAC), amb l’adaptació al valencià del seu banc de pictogrames i el lloc web,
- joComunico, de Joan Pahisa, un comunicador pictogràfic que processa el llenguatge de forma natural,
Actualment, el principal repte és millorar l’ús conjunt de les tauletes digitals amb LliureX.
1.5. Recursos en línia
Per tal de conéixer una miqueta millor el projecte, tenim al nostre abast diferents recursos en línia que podem consultar, a través de la pàgina web del projecte https://portal.edu.gva.es/lliurex/, des d’on podreu conéixer les últimes notícies, la història i les motivacions del projecte, i accedir a:
- La pàgina de Descàrregues, des d’on podreu descarregar-vos diferents versions i sabors de LliureX,
- Recursos, com explicacions del model de centre o accés al material de diferents cursos de formació,
- El Fòrum de LliureX, que suposa una gran base de coneixement de dubtes que han plantejat altres companys i que us permet preguntar qualevol dubte que tingueu a l’equip,
- La Wiki de LliureX, que podeu accedir també a través de l’adreça web https://wiki.edu.gva.es/lliurex/tiki-index.php, i on podeu trobar moltíssima informació sobre les aplicacions incloses a LliureX, el model de centre, etc.